Tarihi romanlar, geçmişin kapılarını aralayarak okuyucuyu başka bir çağa taşır. Sadece bilgi vermekle kalmaz; döneme ait insanların duygularını, korkularını ve umutlarını da gözler önüne serer.
Tarihi Roman Nedir, Ne Değildir?
İyi bir tarihi roman, dönemin ruhunu yansıtırken bugünün okuyucusuna da bir şeyler söyler. Yalnızca kostüm değiştirmiş modern bir hikaye değil; o çağın dilini, düşüncesini ve çelişkilerini içeren bir zaman yolculuğudur.
Türk Edebiyatında Tarihi Roman
Kemal Tahir'in "Devlet Ana"sı Osmanlı'nın kuruluşunu; Tarık Buğra'nın "Osmancık"ı ise Osman Bey'in hayatını anlatır. Ahmet Altan'ın "Kılıç Yarası Gibi" serisi geç dönem Osmanlı'yı; Orhan Pamuk'un "Benim Adım Kırmızı"sı 16. yüzyıl İstanbul'unu konu alır. Her biri okuyucuyu kendi tarihiyle yüzleştirir.
Dünya Klasikleri
Umberto Eco'nun "Gülün Adı"nı ve "Baudolino"sunu Ortaçağ'a götürür bizi. Hilary Mantel'in "Böcek"i Tudor dönemini; Ken Follett'in "Katedralin Sütunları"nı Ortaçağ İngiltere'sini anlatır. Patrick O'Brian'ın Aubrey-Maturin serisi ise deniz tarihi tutkunlarının vazgeçilmezi olmuştur.
Tarihi Romanda Dikkat Edilecek Noktalar
Tarihi romanı okuyan kişi hem eğlenirken hem de öğrenir; ama doğruluk önemlidir. Tarihsel gerçeklere saygı gösteren eserler, dönemi karikatürleştirmeden ele alır.
Siz hangi tarihi romanı okudunuz ve sizi en çok hangi döneme götürdü? Türk tarihi mi yoksa dünya tarihi mi daha ilginizi çekiyor?