Her edebiyat listesinde aynı isimler tekrar eder. Oysa keşfedilmeyi bekleyen, satış rakamlarıyla değil içeriğiyle öne çıkan pek çok eser var. Bu başlıkta "gizli şaheserler" diyebileceğimiz, hak ettiği ilgiyi tam olarak göremeyen kitaplardan söz etmek istiyorum.
Neden Bazı Kitaplar Görünmez Olur?
Yayın dönemine denk gelen başka bir büyük çıkış, yazarın tanınmaması ya da yayınevinin yeterli tanıtım yapmaması gibi etkenler, iyi bir kitabın gözden kaçmasına yol açabilir. Bazı kitaplar ise yıllar sonra yeniden keşfedilir.
Türk Edebiyatından Gizli Kalmış Eserler
Sabahattin Ali'nin "Kürk Mantolu Madonna" dışındaki eserleri çoğunlukla gölgede kalır; oysa "Kuyucaklı Yusuf" güçlü bir toplumsal romandır. Sevgi Soysal'ın "Yürümek" adlı romanı da aynı kaderi paylaşır. Adalet Ağaoğlu'nun "Ölmeye Yatmak" üçlemesi hak ettiği ilgiyi büyük şehirlerin dışında bulmakta zorlanır.
Dünya Edebiyatından Az Bilinen Eserler
Stefan Zweig'ın "Satranç" dışındaki novell'leri genellikle atlanan birer mücevherdir. Jean Rhys'in "Geniş Sargasso Denizi" feminist okumalar için kritik bir metin olmasına rağmen yeterince tanınmaz. Bohumil Hrabal'ın eserleri Doğu Avrupa edebiyatının en özgün sesleri arasındadır.
Bu Konuşmayı Açmak İstiyorum
Siz hangi kitabın hak ettiği ilgiyi görmediğini düşünüyorsunuz? Bir arkadaşınıza mutlaka önereceğiniz ama "neden bu kadar az konuşuluyor?" diye sorduğunuz bir eser var mı?