Geçen yıl birkaç arkadaşımla küçük bir okuma grubu kurduk ve bu deneyim kitap okuma alışkanlığımı tamamen değiştirdi. Aynı şeyi yapmayı düşünenler için edindiklerimi paylaşmak istedim.
Grup büyüklüğü: 4 ile 8 kişi arası ideal. Az olunca tartışma zenginleşmiyor, çok olunca herkesin konuşması zorlaşıyor. Biz 6 kişiyiz, güzel bir denge.
Kitap seçimi nasıl yapılır? Biz sırayla seçiyoruz, her ay biri kitabı belirliyor. Böylece kimse "hep benim önerdiğim okunmuyor" demiyor 😄 Ayrıca türlü türlü kitaplar okumuş oluyorsunuz.
Toplantı sıklığı: Ayda bir buluşmak en mantıklısı. Ne çok sık ki kitap yetiştirmek stres olsun, ne çok seyrek ki heves kırılsın.
Toplantıda neler yapılır? Sadece "kitabı beğendim / beğenmedim" demek yetmez. Önceden birkaç soru hazırlayın. "Bu karakter neden böyle davrandı?", "Yazarın vermek istediği mesaj neydi?" gibi sorular tartışmayı derinleştiriyor.
Fiziksel mi sanal mı? İkisi de işe yarıyor. Biz bazen evde buluşuyor, bazen video toplantısı yapıyoruz. Kafede buluşmak da güzel ama ortak bir kitabı tartışmak için sessiz bir ortam lazım.
Siz okuma grubu kurdunuz mu, ya da bir gruba katıldınız mı? Nasıl bir deneyim yaşadınız?