Son yıllarda distopik roman okumaya çok merak sardı beni. Hem eğlenceli hem de düşündürücü bir tür. Biraz tanıtmak ve öneri paylaşmak istedim.
Distopya nedir kısaca? İdeal bir toplum görüntüsü altında aslında baskıcı, adaletsiz ve özgürlüksüz bir düzeni anlatan kurgu türü. Genellikle gelecekte geçer ama pek çok unsur günümüze de ayna tutar. İşte bu yüzden bu kadar çok okunuyor bence.
Başlangıç için en iyi önerilerim:
1984 - George Orwell: Türün klasiği. "Büyük Birader sizi izliyor" lafı buradan çıktı. Dil, bellek ve gerçeklik üzerine derin bir roman.
Cesur Yeni Dünya - Aldous Huxley: 1984'ten farklı bir distopya. Baskı değil konfor yoluyla kontrol fikri. Çok ürkütücü bir öngörü.
Damızlık Kızın Öyküsü - Margaret Atwood: Kadın bedeni üzerinden kurulan bir toplum düzeni. Serisi de çok başarılı.
Hayvanlar Çiftliği - Orwell: Kısa ama sarsıcı. Alegori olarak mükemmel.
Fahrenheit 451 - Ray Bradbury: Kitapların yakıldığı bir dünya. Kitap okuyucuları için özellikle çarpıcı.
Türkçe yazarlardan: Ahmet Altan'ın bazı romanları da distopik ögeler taşıyor. Ayrıca Huxley çevirilerini mutlaka Türkçe okuyun, çok iyi çevrilmiş.
Hangi distopik romanları okudunuz? En favoriniz hangisi? Ben Cesur Yeni Dünya'yı 1984'ten bile ürkütücü buluyorum açıkçası.